free website creator

Festék-Graffiti-Rágógumi eltávolítás
Homlokzat-lábazat tisztítás

Kerítéseink,támfalaink és házaink lábazatai, fémszerkezetei vannak a legjobban kitéve az időjárás viszontagságainak (mohásodnak, a leginkább szennyeződnek ) és ezeket festik össze a leggyakrabban a graffitisek is.

HOMLOKZAT - LÁBAZAT TISZTÍTÁS

Épületeink homlokzatait, lábazatait - esztétikai és műszaki okokból - időszakonként szükséges és érdemes megtisztíttatni.

A felületeket ért szennyeződések lehetnek légköriek (por, korom), növényi eredetűek (gombásodások), égésből származóak, vagy direkt rongálások (falfirkák) stb.

A szennyeződések eltávolításának több módszere van:
- vizes tisztítás
- vegyszeres tisztítás
- mechanikai tisztítás
Az alkalmazott technológiát a tisztítandó felület anyaga, minősége, szennyezettségének foka, elhelyezkedése, környezete és még sok más egyéb szempont befolyásolja. A körülmények általában annyira különböznek egymástól, hogy a leghatékonyabb tisztítási technológiát általában csak próbatisztítással lehet kiválasztani.
Vizes tisztítás:
Hazánkban az elmúlt néhány évtizedben rendkívüli módon elhanyagolták az épületek homlokzatainak tisztítását, és felújítását. Ennek ellenére városainkban vannak olyan épületek, amelyek kevésbé szennyezettek, ha pl. nem túl régen épültek, ha a burkolatuk kellően zárt, és kemény vagy ha szennyeződés növényi eredetű (pl. gomba, moha). Ilyen esetekben sokszor elegendő lehet egy nagynyomású vizes mosás is.
Ennél a technológiánál a víz nyomása (80-250 bar), mennyisége, hőfoka határozza meg a tisztítás hatékonyságát. A látszattal ellentétben ez a technológia is rejt veszélyeket, hiszen nagy károkat lehet vele okozni például azzal, ha a nyomást nem megfelelően választjuk meg, (akár lyukat is fújhatunk a homlokzat anyagába), vagy ha a mosóvizet szakszerűtlenül vezetjük el a csatornába, esetleg a nyílászárókat, egyéb környezetet nem megfelelően védjük.
Vegyszeres tisztítás:
Amennyiben a fent említett módszer nem vezet eredményre, a felületi szennyeződéseket feloldását valamilyen vegyi anyaggal tudjuk hatékonyabbá tenni, majd forró vízzel lemossuk.
Műemlékvédelmi Hivatal csak kivételes esetekben engedélyezi a vegyszeres tisztítást. A szerkezetek pórusaiba beszivárgott vegyszer semlegesítése szinte lehetetlen, ami a későbbiekben a csapadék hatására további kémiai reakciót válthat ki , aminek látszó hatása elszíneződés, bomlás, és só kivirágzás lehet.
Természetesen sok esetben nem kerülhetjük el a vegyszerek használatát. Kátrány, szurok vagy olajfoltok eltávolításánál, makacs vízköves lerakódások feloldásánál, bizonyos gombafajták, algák kiirtásánál, vagy néhány keményebb márvány, vagy gránit esetében elfogadható.
Mechanikai tisztítás:
Az utóbbi évtizedekben jelentősen megnövekedett környezetszennyezés hatására egyre több káros anyag, kén, szén, és nitrogén került a levegőbe, amelyek feloldódva a csapadékvízben, bekerültek a homlokzatok burkolóelemeinek ( kő, tégla, vakolat, stb.) a pórusaiba. Ezek aztán ott elsősorban elszíneződnek,elcsúfítják a homlokzatokat, de kémiai reakcióba is léphetnek a burkolatok anyagaival, aminek a legtöbb esetben felületi károsodás lesz az eredménye.
Legtöbb esetben a szennyeződés agresszivitása miatt, nem elegendő a nagynyomású vizes mosás. Ezeknek az általában porózus szerkezeteknek a tisztítására a vegyszerek használata csak kivételes esetekben vezet eredményre, mert beszivárgásuk után a teljes kimosásuk szinte lehetetlen, és a pórusokban maradó vegyszerek idővel károsíthatják a burkolatok szerkezetét.
Ilyen esetben a legjobb megoldásnak a nedves szemcseszórás mutatkozik. A technológia lényege, hogy víz, levegő és speciális szemcse keverékét alacsony (3-4 bar) nyomással szórjuk a felületre. Különféle homlokzati anyagokra különféle szemcséket alkalmazunk, például sérülékeny klinker téglára dolomit port, keményebb lábazati terméskőre finom kvarchomokot. (A rosszul megválasztott szemcse, és nyomás károkat okozhat az egyébként is sérülékeny felületeken.) A kis nyomásnak, és a szemcsének köszönhetően a szennyeződést szinte leradírozzuk a homlokzatról.
Bármely tisztítási eljárást alkalmazzuk, a tisztítás és/vagy a javítást követően javasolt a már megtisztított felület impregnálása, különös tekintettel a természetes anyagok esetében (kő, tégla stb).
Kerítések, lábfalak, lábazatok tisztítása:
Kerítéseink,támfalaink és házaink lábazatai, fémszerkezetei vannak a legjobban kitéve az időjárás viszontagságainak (mohásodnak, a leginkább szennyeződnek ) és ezeket festik össze a leggyakrabban a graffitisek is.
Ezeknek a felületeknek a tisztítása általában az egyszerűbb feladatok közé tartozik, hiszen kevés rajtuk a dísz, és az alapanyaguk is legtöbbször ellenállóbb, nagyobb szilárdságú . Leggyakrabban terméskőből, mészkőből, homokkőből és klinker téglából készítik ezeket a szerkezeteket. Tisztításuk, javításuk és védelmük során ritkán kell állványról dolgozni, egyszerűbb a környezet védelme, és a munkaterület takarítása. Az épületek ezen részeinek tisztítása gyakorlatilag nem különbözik a homlokzatok tisztításától, így a fentebb leírtak vonatkoznak rájuk is.
Tisztítás utáni állagmegóvás (IMPREGNÁLÁS):
A felületet olyan hidrofobizáló termék utólagos használatával kell bevonni, melynek következtében a kezelt felület vízfelvétele megszűnik, a kialakított víztaszító (hidofob) réteg nem csak a nedvesség ellen nyújt tökéletes védelmet, de védi a híg savak ( savas esők ) károsító hatásaitól is, úgy hogy a falazat légáteresztő képessége ( páradiffúziója) nem csökken, mivel a használt szer nem a pólusokat tömíti el, hanem a folyadék nedvesítő hatását szünteti meg. Az általunk használt impregnálószer minden szívóképes ásványi felületre mint pl: terméskő ,tégla, beton, mészhomoktégla klinger tégla felületekre alkalmazható. Az általunk használt szilikon alapú védőfolyadék nem változtatja meg a felületek eredeti színét,és kinézetét. A színtelen vízlepergető folyadék kő, terméskő és kültéri burkolólapok kezelésére használható.

GRAFFITI ELTÁVOLÍTÁS

A graffiti eltávolítás módjai: 

Vegyszeres
A graffiti szennyeződéseket kémiai oldószerek segítségével feloldjuk és a felületről nagynyomású melegvizes mosóval lemossuk. 

Mechanikus
Ennél az eljárásnál a kezelt felületet mechanikai eltávolítjuk. Ezt alacsony nyomású szemcseszóró berendezéssel tesszük, ahol a levegő nyomása 0,1 és 4 bar közötti, a felhasznált szóróanyag 0,1- 0,3 mm méretű homok, üveggyöngy, vagy korund a tisztítandó felületnek megfelelően. 

!FIGYELEM!

A mechanikus eljárás csak kevés esetben használható megoldás, mivel a festékszemcsék általában mélyen beszívódnak a felületbe. Kő vagy tégla burkolatú homlokzatok, illetve korrodált fém felületek tisztítására alkalmazható.

                                                                                                                        ...vissza a Főoldalra